AnasayfaKanser HakkındaKanseri ÖnlemekObezite, Şişmanlık ve Kanser

Obezite, Şişmanlık ve Kanser

Araştırmalar aşırı kilolu ya da obez kişilerde daha yaygın olarak görülen birçok kanser türünün,

• Kadınlarda menapoz sonrası meme kanseri
  • Bağırsak kanseri
  • Rahim kanseri
  • Özofagus (yemek borusu) kanseri
  • Pankreas kanseri
  • Böbrek kanseri
  • Safrakesesi kanseri’ni içerdiğini göstermiştir.

Bu liste en sık görülen iki yaygın kanser türünü ve tedavi edilmesi en güç olan üç tanesini içermektedir.

Aşırı kilolu kişilerdeki yağ dokuları sağlıklı bir kiloya sahip kişilere kıyasla daha fazla hormon ve büyüme faktörü üretmektedir. Östrojen ve insülin de dahil olmak üzere, bu hormonların bazılarının yüksek düzeyde olması belirli kanserlere yakalanma riskini arttırabilir.

Ulus olarak şişmanlıyoruz

İngiltere’deki yetişkinlerin çoğu sağlıklı olandan daha fazla kiloya sahiptir:

• Erkeklerin hemen hemen üçte ikisi (%65) ve kadınların yarısından fazlası (%58) ya aşırı kilolu ya da obezdir
  • Yetişkinlerin dörtte biri (%25) obezdir

Ve bu rakamsal veriler diğer Birleşik Krallık ulusları için de benzerdir.

Türkiye’deki aşırı kilolu ve obez kişi sayısı da artmaktadır.

Küçük değişiklikler büyük etkiler doğurabilir

Birçok kişi yaşamları süresince, genellikle farkında olmadan, kilo almaktadır. Çok küçük değişiklikler zamanla büyük kilo artışlarına neden olabilir. Örneğin, günde sadece 50 kaloriden fazlasını tüketerek -yalnızca yarım bisküvi- bir yıl sonra 5 ½ pound ya da 2 ½ kilo alabilirsiniz. Bu şekilde 5 yılda 2 stone ya da 12 ½ kilo almış olursunuz.

İyi haber şu ki; yaşam tarzınızdaki küçük değişiklikler kilo vermenize de yol açabilir. Bu kulağa basit gelebilir ancak gerçekte yaşam boyunca kazanılan alışkanlıkların değiştirilmesi sorumluluk ve çaba gerektirir. Yaşam tarzımızla ilgili yaptığımız günlük seçimler kilomuz üzerinde çok büyük etkiye sahiptir.

Heyecanlandınız mı? Sağlıklı bir kiloyu korumakla ilgili daha fazla ipucu ve bilgi almak için okumaya devam edin.

Kilo vermek ve onu korumak!

Kilo vermenin en iyi yolu sağlıklı beslenmek, az miktarlarda yemek ve daha aktif olmaktır. Bu gıdalardan daha az enerji (kalori) almanıza yardımcı olacak ve fiziksel olarak daha aktif olmak da yaktığınız enerji miktarını arttıracaktır.

İlk hedefiniz daha fazla kilo almayı durdumak ve sonrasında biraz kilo vermeye başlamak olmalıdır. Uzun süreli hedefiniz ise verdiğiniz kiloyu korumak olacaktır. Bu bölümde, gizli kalorilerden nasıl uzak durulur ve büyük porsiyonlar nasıl azaltılır konularıyla ilgili bilgi bulabilirsiniz. Bizim En Popüler On İpucumuz, sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivite bölümlerimiz sağlıklı bir kiloya ulaşmanız ve bunu korumanıza yardımcı olacak daha fazla tavsiye sunmaktadır. Ayrıca, yardım ve bilgi için yerel bir destek grubu ya da doktorunuza danışabilirsiniz.

Sağlıklı kilo ne demektir?

Vücut kitle indeksi ya da VKİ (vücut kütle indeksi)  değerinizi hesaplayarak kilonuzun sağlıklı bir aralıkta olup olmadığını öğrenebilirsiniz. VKİ çizelgemizi kullanarak kendi VKİ değerinizi kontrol edin.

Boya uygun, sözde ‘ideal kilo’ yu hedeflemek birçok kişi için gerçekçi değildir. Hedef bir ağırlığa odaklanmak yerine, daha sağlıklı kiloya ulaşmanızı kolaylaştıracak yaşam tarzınızdaki değişikliklere ağırlık vermek daha faydalı olacaktır.