Alkol ve Kanser

Alkol

  • Alkolu ne kadar azaltırsak, kansere yakalanma riskini de o kadar azaltırız.
  • Genel olarak; devletin erkekler için iki, kadınlar için ise bir standart içecek olarak belirlediği miktarlara sadık kaldığınız sürece kanser gelişme riskiniz daha azdır.
  • Kansere yakalanma riskini arttırmak için alkol almanıza gerek yoktur.
  • Alkol ve sigarayı birlikte kullanmak çok daha kötüdür.

Alkol alan herkeste kanser oluşmaz. Ancak genel olarak bilim adamları bazı kanser türlerinin alkol alan kişilerde kullanmayanlara nazaran çok daha yaygın olduğunu göstermiştir.
Büyük Britanya’da her yıl yaklaşık 12,500 vakanın %4’ü alkolden kaynaklanmaktadır.

Hangi kanserler etkilenmektedir?

  • Ağız kanseri
  • Farenks kanseri (üst gırtlak)
  • Özofagus kanseri (yemek borusu)
  • Larenks kanseri (gırtlak)
  • Meme kanseri
  • Bağırsak kanseriKaraciğer kanseri

Risk sadece içki alışkanlığı olanlarda yüksek değildir

Ortalama bir insanın sarhoş olmasına neden olandan daha az miktardaki alkol tüketimi bile kanser riskini arttırabilir. Sadece çok fazla içen kişiler daha yüksek riske sahiptir demek yanlış olur.

Her gün bir arjantin bira ya da daha büyük bir kadeh şarap ya da daha azının düzenli olarak tüketilmesi; ağız, gırtlak, özofagus (yemek borusu), meme ve bağırsak kanserleri riskini arttırabilir. (Verilen miktarların ikisi de yaklaşık 3 birim alkolü kapsamaktadır)

Her bir alkol biriminin, alkole bağlı diğer kanserlere nazaran, meme kanseri riski üzerinde daha zayıf bir etkisi vardır, ancak meme kanseri Türkiye’deki en yaygın kanser olduğundan ve birçok kadın düzenli olarak az miktarda alkol tükettiğinden dolayı daha fazla sayıda kadın etkilenmektedir.

Ne kadar çok alkol tüketirseniz, kanser ve diğer hastalıklara yakalanma riskniz o kadar yüksektir. İçki alışkanlığı; sonrasında karaciğer kanserine dönüşebilen karaciğer sirozuna neden olmaktadır. İçki alışkanlığı ayrıca inme, hipertansiyon, pankreatit ve yaralanmalara da neden olabilmektedir.

Genel olarak, aşağıda verilmiş olan kılavuz miktarlara sadık kalıyorsanız kanser gelişme riskiniz daha azdır:

  • Kadınlar için günde bir standart içecek. Örn bir kadeh şarap (175 ml) ya da bir arjantin bira ya da elma şarabı
  • Erkekler için günde iki standart içecek. Örn 2 kadeh şarap (175 ml) ya da 2 arjantin bira ya da elma şarabı

Ancak şunu unutmamalısınız:

  • Alkol miktarı arttıkça, risk de artmaktadır.
  • Bazı içecekler düşündüğünüzden daha fazla alkol içerebilir.

Alkol ve kalp hastalıkları

Az miktarda alkol tüketmenin, normalde 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen kalp hastalığı riski açısından koruma sağladığı gösterilmiştir. Ancak, fazla alkol almak ileride ortaya çıkacak riskleri azaltmaz – gerçekte diğer sağlık sorunlarının yanı sıra inme ve hipertansiyon riskini de arttırabilir. Sağlığınızı iyileştirmek için tükettiğiniz alkol miktarını arttırmak pek mümkün değildir.

İngiliz Kalp Vakfı yardımcı tıbbi direktörü Dr. Mike Knapton şunları söylemiştir: “Ortalama düzeyde alkol almanın – günde 1 – 2 birim – kalp hastalıklarına bir takım koruma sağladığı gösterilmiştir.”

“Ancak, kalbinizi korumak için daha iyi yollar olduğundan – bu insanlar tarafından alkol tüketimi için bir yeşil ışık olarak görülmemelidir.  Makul bir beslenme programı, düzenli egzersiz ve sigaranın bırakılması kalbinizi sağlıklı tutmanın çok daha iyi yollarıdır.”

Hangisi daha kötü: Tek seferde aşırı içki tüketmek mi yoksa içki tüketimini hafta boyunca yaymak mı?

Araştırmalar ağırlıklı olarak insanların aldıkları toplam alkol miktarı ve kanser riski üzerindeki etkilerini incelemektedir. İster tek seferde tamamını alın, ister zamana yayın, çok fazla alkol tüketmek kanser riskini arttırmaktadır.

Her türlü alkol kanser riskini arttırır mı?

Her türlü alkol kansere yakalanma riskini arttırmaktadır. Şarap, bira ya da alkollü içeceklerden hangisi olursa olsun alkolün kendisi zarara yol açmaktadır.

Sigara kullanıyorsanız, alkol almanın bir önemi var mıdır?

Sigara ve alkol kullanan kişiler belirli kanserlere yakalanma risklerini arttırırlar, çünkü tütün ve alkol vücuttaki hücrelere birlikte zarar verir. Örneğin, araştırmalar, alkolün ağız ve gırtlağın tütünde bulunan ve kansere neden olan kimyasalları absorbe etmesini kolaylaştırdığını, sadece sigara ya da sadece alkol kullananlara kıyasla bu kanserler açısından çok daha yüksek risk doğurduğunu  ileri sürmektedir.

VAKIF HESAP BİLGİLERİ

Bağışta bulunabileceğiniz hesap bilgilerimiz aşağıdaki şekildedir.

Akbank T.A.Ş. Nispetiye Şubesi-İstanbul
Hesap No: 0052000 IBAN No: TR39 0004 6003 9688 8000 0520 00
T. Halk Bankası A. Ş. Levent Şubesi - İstanbul
Hesap No: 16000004 IBAN No: TR50 0001 2009 8600 0016 0000 04
İş Bankası Levent Şubesi - İstanbul
IBAN No: TR97 0006 4000 0011 0354 0404 06

İLETİŞİM

Nispetiye Mah. Yücel Sok. No:6 34340 Levent - BEŞİKTAŞ / İST
Tel: + 90 212 278 83 41 Fax: + 90 212 325 11 18
E-posta: info@kanservakfi.com

 / TurkiyeKanserleSavasVakfi

 / kanserlesavasvakfi

© 2024 Türkiye Kanserle Savaş Vakfı - Tüm Hakları Saklıdır