AnasayfaKanser TürleriRahim (Uterus) Kanseri

Rahim (Uterus) Kanseri

Kapsam

Bu bölümde “Rahim (Uterus)Kanseri” ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Bu bağlamda aşağıdaki bölümler ele alınmıştır:

  • Rahim (uterus)
  • Rahim (uterus) kanseri riskleri ve nedenleri
  • Rahim (uterus) kanseri taraması
  • Rahim (uterus) kanseri belirtileri
  • Rahim (uterus) kanseri tipleri
  • Bir rahim (uterus) kanseri uzmanına görünmeli miyim?
  • Doktorunuza sorunuz

Rahim (Uterus)

Rahim (uterus) kadın üreme sisteminin bir parçasıdır. Üreme sistemi vajina, rahim ya da uterus, rahim boynu (serviks), fallop tüpleri(yumurtalık kanalları) ve overler (yumurtalıklar)’den oluşmaktadır. Rahim gebelik sırasında bebeğin gelişimini koruyan armut şeklindeki kaslı bir torbadır.

Şekilde geçen kelimeler  (yukarıdan aşağıya doğru):  

  1. Fallop tüpleri
  2. Over (yumurtalık)
  3. Rahim zarı (endometriyum)
  4. Rahim kası (miyometriyum)
  5. Serviks
  6. Vajina

Kadın üreme sisteminin kısımlarını gösteren transformasyon zonu

Rahim kanseri çeşitli farklı isimlerle anılabilir. Rahimin tıbbı adı “uterus” olduğundan, doktorlar genellikle uterus kanseri olarak ya da bazen endometriyal kanser olarak adlandırırlar. Endometriyum rahim zarıdır. Endometriyal kanser rahim kanserinin en yaygın görülen türüdür.

Eğer serviks kanseri ile ilgili bilgi arıyorsanız bu bölümdeki bilgiler size uygun değildir. Serviks de rahimin bir bölümü olmasına rağmen, servikal kanser rahim kanserinden çok farklıdır. Hepsinin farklı görünümleri ve bazen de farklı tedavi şekilleri vardır.

Rahim (uterus) kanseri riskleri ve nedenleri

Rahim kanseri ne kadar yaygındır?
Rahim kanseri Büyük Britanya’da kadınlarda görülen 4. en yaygın kanser türüdür. En yaygın olarak 60 ve 79 yaş grupları arasındaki kadınlarda izlenmektedir.

Rahim kanseri risk faktörleri

Rahim kanserine kesin olarak neyin neden olduğunu bilmemekteyiz. Ancak bu kanserin görülme riskini arttıran ya da azaltan bazı faktörler bulunmaktadır. Genellikle, aşırı kilolu ya da obez kadınların normal kilolu kadınlara kıyasla rahim kanserine yakalanmaları daha olasıdır.

Adet periyotlarının erken başlaması ve menapoza geç girilmesi gibi adet geçmişinizle ilgili faktörler de rahim kanseri riskini arttırmaktadır.

Bebek sahibi olmak rahim kanseri riskini düşürmektedir. Eğer birden fazla çocuğunuz varsa bu riski daha da düşürmüş olursunuz.

Rahim (uterus) kanseri taraması

Tarama; sağlıklı bireylerin, hastalığın çok erken bir formuna sahip olup olmadıkları açısından test edilmesi anlamına gelmektedir.

Herhangi bir kanser tipi için tarama gerçekleştirilmeden önce, doktorların kesin bir teste sahip olması gerekmektedir. Test, hastalığı yakalamak açısından güvenilir olmalı ve kansere sahip olmayan kişilerde yanlış pozitif sonuçlar vermemelidir. Şimdilik genel popülasyondaki rahim kanserini tespit edecek, yeteri kadar güvenilir ve kesinlikte bir tarama testi yoktur.

Ailelerinde belirli bir kanser öyküsü olduğu bilinen bazı kadınların daha yüksek risk altında olduğu bilinmektedir. Bunlar HNPCC (Herediter Non-Polipozis Kolorektal Kanser) ya da Lynch sendromu görülen ailelerdir. Bu kadınlar rahim kanserinin belirtileri açısından düzenli olarak kontrol edilmekten yarar görebilirler.

Bazı doktorlar ailelerinde bu hastalıklar bulunan kadınlardan 20’li yaşlarının ortası ila 30’lu yaşlarındayken vajinal ultrason taraması ve histeroskopi istemektedir. Diğer bazı doktorlar ise yalnızca kişi belirtileri gösterdiğinde tetkiklere başlar. Bu ailelerde rahim kanseri taraması açısından kabul gören tek bir yöntem yoktur ve doktorlar bu konuda yayınlanacak olan  kılavuzları beklemektedir.

Rahim (uterus) kanseri belirtileri

Rahim kanserinin en yaygın görünen belirtisi anormal vajinal kanamadır – özellikle menapoza girmiş ve adet periyotları kesilmiş kadınlarda. 10 rahim kanseri vakasının yaklaşık 9’u menapoz sonrası ya da düzensiz vajinal kanamalar sayesinde ortaya çıkarılmaktadır. Bu düzensiz kanamalar aşağıda belirtilenleri kapsayabilir:

  • Menapoz sonrası vajinal kanama
  • Alışılmadık şekilde fazla ya da adet periyotları arasında meydana gelen kanamalar
  • Vajinal akıntı – pembe ve ıslak olandan, koyu ve kötü kokulu olana kadar
  • Rahim kanserinin yaygın olmayan belirtileri ise karnın alt kısmında ağrı ya da rahatsızlık ve cinsel ilişki sırasında ağrıyı kapsamaktadır.

İlerlemiş rahim kanseri, özellikle kanser vücudun diğer kısımlarına yayılmışsa, çok daha fazla belirtiye neden olabilir. Bu belirtilerin bir çoğu belirsizdir ve fark etmesi zordur. Ayrıca rahim kanserinden daha yaygın olan başka durumlardan kaynaklanma olasılığı da fazladır.

Rahim (uterus) kanseri tipleri

Rahim kanserinin açık farkla önde olan en yaygın tipi endometriyal kanserdir. ‘Endometriyal’ kanserin rahim zarında başladığı anlamına gelmektedir. Bu zar endometriyum olarak adlandırılmaktadır. Her 100 endometriyal kanserin yaklaşık 95’i adenokarsinomdur. 3 temel adenokarsinom tipi vardır:

  • Endometrioid adenokarsinoma
  • Papiller seröz karsinom
  • Berrak hücreli karsinom

Rahim kanserinin yaygın olmayan türleri adenokantom ve sarkomları kapsamaktadır. Serviks de rahimin bir bölümü olmasına rağmen, servikal kanser rahim kanserinden çok farklıdır.

Bir rahim (uterus) kanseri uzmanına görünmeli miyim?

Pratisyen hekimin kişinin daha az ciddi bir şeye mi yoksa şüpheli bir kansere mi sahip olduğuna karar vermesi çok güçtür. Ancak doktorunuzun sizi hemen bir uzmana yönlendirmesi gereken bazı özel belirtiler bulunmaktadır.

  • Doktorun pelvisinizde hissettiği fibroid gibi görünmeyen yumru
  • Hormon replasman tedavisi (HRT) almayan kadınlarda menapoz sonrası vajinal kanama
  • HRT kesildikten sonra 6 hafta ve daha fazla devam eden menapoz sonrası vajinal kanama
  • Tamoksifen alan kadınlarda menapoz sonrası vajinal kanama
  • Pelvik muayenesi normal olan kadınlarda adet periyodları arasında devamlı kanama

Eğer doktorunuzun sizdeki belirtileri yeteri kadar ciddiye almadığını düşünüyorsanız, bu sayfanın çıktısını alabilir ve randevunuzda yanınızda götürebilirsiniz.

Rahim (uterus) kanseri hakkında doktorunuza ne sorabilirsiniz?

  • Rahim kanserine sahip olup olmadığımı nasıl bilebilirim?
  • Annem (kız kardeş, teyze, büyükanne) rahim kanserine sahipti, bu durum benim kansere yakalanma riskimi etkiler mi?
  • Ailemde çok sayıda bağırsak kanseri vakası var, bu durum benim rahim kanserine yakalanma riskimi etkiler mi?
  • 2 yıldan daha uzun süredir tamoksifen kullanıyorum. Rahim kanseri olup olmadığı anlamamı sağlayacak bir kontrol yolu var mı?
  • Rahim kanseri riskimi azaltmak için yapabileceğim herhangi birşey var mı?
  • Rahim kanseri açısından taranmalı mıyım?
  • Ne tür rahim kanserine sahip olduğumu söyleyebilir misiniz?

VAKIF HESAP BİLGİLERİ

Bağışta bulunabileceğiniz hesap bilgilerimiz aşağıdaki şekildedir.

Akbank T.A.Ş. Nispetiye Şubesi-İstanbul
Hesap No: 0052000 IBAN No: TR39 0004 6003 9688 8000 0520 00
T. Halk Bankası A. Ş. Levent Şubesi - İstanbul
Hesap No: 16000004 IBAN No: TR50 0001 2009 8600 0016 0000 04
İş Bankası Levent Şubesi - İstanbul
IBAN No: TR97 0006 4000 0011 0354 0404 06

İLETİŞİM

Nispetiye Mah. Yücel Sok. No:6 34340 Levent - BEŞİKTAŞ / İST
Tel: + 90 212 278 83 41 Fax: + 90 212 325 11 18
E-posta: info@kanservakfi.com

 / TurkiyeKanserleSavasVakfi

 / kanserlesavasvakfi

© 2024 Türkiye Kanserle Savaş Vakfı - Tüm Hakları Saklıdır