AnasayfaKanser TürleriÖzofagus (Yemek Borusu) Kanseri

Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri

Kapsam

Bu bölümde “Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri” ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Bu bağlamda aşağıdaki bölümler ele alınmıştır:

  • Özofagus
  • Özofagus kanseri riskleri ve nedenleri
  • Özofagus kanseri taraması
  • Özofagus kanseri belirtileri
  • Özofagus kanseri tipleri
  • Bir özofagus kanseri uzmanına görünmeli miyim?
  • Doktorunuza sorunuz

Özofagus (yemek borusu)

Özofagus ya da yemek borusu sindirim sisteminin bir parçasıdır. Bazen geçit olarak da adlandırılmaktadır. Gıdaları ağzınızdan midenize taşıyan bir kanaldır. Özofagus yetişkinlerde yaklaşık 26 cm (10.5 inç) uzunluğundadır. Göğüsten geçerken, mide yolunda, soluk borusu (trake) ve omurilik arasında uzanmaktadır.

Şekilde geçen kelimeler (yukarıdan aşağıya doğru):

  1. Ağız
  2. Soluk borusu (Trake)
  3. Özofagus (Yemek borusu)
  4. Akciğerler
  5. Mide

Özofagus’un pozisyonunu gösteren diyagram

Özofagus duvarındaki bezler, gıdaları yuttuğunuzda aşağıya daha kolay kaymalarına yardımcı olacak mukusu üretirler. Özofagusun adenokarsinomunda kanserli hale gelen hücreler bu bezlerdeki hücrelerdir.

Lenf düğümleri (Lenf Nodları)

Vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi özofagusu içeren alan da lenf düğümleri içermektedir. Bunlar ayrıca lenf bezleri olarak da adlandırılmaktadırlar. Lenf düğümleri genellikle tümörden kurtulan kanser hücrelerinin ilk yayıldığı yerdir. Bu nedenle cerrahlar kanser ameliyatları sırasında bunları genellikle alır ve laboratuara gönderirler. Gönderilen numuneler bir patolog tarafından herhangi bir kanser hücresi içerip içermediği açısından incelenirler.

Lenf düğümlerinde kanser hücresi varlığı kanser evrelemesinin bir parçasıdır. Bu aşama önemlidir, çünkü doktorunuzun sizin için en uygun olan tedaviye karar vermesine yardımcı olmaktadır.

Özofagus kanseri riskleri ve nedenleri

Yemek borusu (özofagus) kanseri erkeklerde, kadınlar ve yaşlı bireylere kıyasla daha yaygındır. 45 yaş altındaki kişilerde görüldüğü vaka sayısı çok azdır.

Alkol ve tütün

Sigara kullanma ve çok fazla alkol tüketme özofagus kanserinin ana risk faktörlerinden bazılarıdır. Ne kadar uzun süre sigara içerseniz kansere yakalanma riskiniz de o kadar artar.

Alkol kullanma özofagus için yassı (skuamöz) hücre kanseri riskini arttırmaktadır. Sigara içiyor ve düzenli olarak tavsiye edilen sınırın üzerinde alkol tüketiyorsanız kansere yakalanma riskiniz çok daha fazladır. Birleşik risk sadece sigara kullanma ve sadece içki içme riskinden daha fazladır.
Ayrıca tütün ya da enfiye çiğnemek de özofagus kanserine yakalanma riskinizi arttırmaktadır.

Diğer risk faktörleri

Özofagus kanseri için diğer risk faktörleri; Barrett özofagusu ve uzun süreli reflü, obez olmak, diyet gibi sağlık durumlarını kapsamaktadır.

Özofagus kanseri taraması

Tarama; insanların hastalığın erken bir aşamasında, belirtiler başlamadan önce, test edilmesi anlamına gelmektedir. Herhangi bir kanser tipi için tarama gerçekleştirilmeden önce, doktorların kesin bir teste sahip olması gerekmektedir. Test, hastalığı yakalamak açısından güvenilir olmalı ve kansere sahip olmayan kişilerde yanlış pozitif sonuçlar vermemelidir.

Özofagus kanseri nedeniyle ölüm riskini azalttığı gösterilen herhangi bir test bulunmamaktadır. Özofagus kanserini taramanın tek yolu endoskopi ve hatta yemek borusu zarından bir doku örneği almakla (biopsi) mümkündür. Bu işlemler sırasında özofagusun yırtılması gibi komplikasyon riski vardır.

Bazı doktorlar Barrett özofagusu olarak adlandırılan duruma sahip kişilerin taranmasını tavsiye etmektedir. Ancak, biraz sarsıcı olduğundan ya da başarısızlıkla sonuçlanabildiğinden dolayı Büyük Britanya’daki uzmanlar genellikle bu taramanın yardımcı olacağı çok az kanıt bulmuşlardır. Barret’li her 100 kişiden yalnızca birkaçı kansere yakalanmaktadır.

Risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız ne yapmalısınız?

Kanser riskinizin ortalamadan daha yüksek olduğunu düşünüyorsanız (örneğin, kanser riskini arttıran bir sağlık durumunuz varsa) doktorunuza danışın. Belki zaman zaman endoskopi ya da düzenli check-up’lar yaptırabilirsiniz.

Özofagus kanseri belirtileri

Özofagus (yemek borusu) kanserinin belirtileri şunları içermektedir:

  • Yutma güçlüğü
  • Kilo kaybı
  • Boğaz ya da sırtta ağrı ya da rahatsızlık
  • Mide yanması
  • Ses kısıklığı ya da kesilmeyen öksürük
  • Kusma
  • Kanlı öksürük

Unutmayın, özofagus kanseri dışındaki durumlar da bu belirtilere neden olabilir, ancak bunları doktorunuza bildirmek önemlidir.

Özofagus Kanseri Tipleri

Yassı hücreli (skuamöz) karsinoma

Karsinoma kanser anlamına gelmektedir. Bu tip kanser yassı (skuamöz) hücrelerde başlar. Bunlar özofagus zarı gibi cilt dokusunu oluştururlar. Özofagus kanserlerinin yalnızca yarısından daha azı için yassı hücreli (skuamöz) karsinoma tanısı konulmuştur. Bu kanser türü temel olarak özofagusun ortası ya da yukarıdaki üçte birlik kısmında görülür.

Adenokarsinom

Adenokarsinom bez hücrelerinde başlayan kanser anlamına gelmektedir. Özofagus kanserinde bunlar özofagus zarında bulunan ve mukus yapan hücrelerdir. Günümüzde bu tip kanserler tanısı konmuş özofagus kanserlerinin yarısını oluşturmaktadır. Ayrıca, reflü ve Barret özofagusu olarak adlandırılan durumla en çok ilişkilendirilen kanser tipidir.

Undiferansiye( Farklılaşması belirgin olmayan) özofagus kanseri

Belirleyici özellik olmaması patologların kanserin hangi tip hücreden başladığını söyleyememesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle, kanserin bez hücrelerinden mi (adenokarsinom) yoksa cilt hücrelerinden mi (yassı hücre) başladığını söyleyemezler.

Nadir görülen özofagus kanseri

Özofagusta nadiren mide bağırsak sisteminden başlayan stromal tümör (GIST) olarak adlandırılan yumrular olabilir.

Bir özofagus kanseri uzmanına görünmeli miyim?

Pratisyen hekimin kişinin çok ciddi olmayan bir şeye mi yoksa şüpheli bir kansere mi sahip olduğuna karar vermesi çok güçtür. Ancak bazı özel belirtilerin acilen dikkate alınması gerekmektedir. Büyük Britanya kılavuzu aşağıdaki belirtileri taşıyorsanız acilen, ideal olarak iki hafta içinde, bir uzmana başvurmanız gerektiğini söylemektedir.

  • Herhangi bir yaşta, aşağıdaki belirtilerden herhangi birisiyle birlikte görülen hazımsızlık (dispepsi) – kilo kaybı, hasta hissetme, yemek borusu ve midenizde kronik kanama, alyuvar sayısında azalma (anemi), yutma güçlüğü (disfaji), karnınızın üst kısmında yumru ya da şişkinlik, ya da özofagus kanseri olabileceğinizi akla getiren baryumlu tetkikin sonucu.
  • 55 yaş ya da üstündeki herhangi bir kişide, diğer belirtiler olmaksızın seyreden, son dönemlerde yaşadığınız ve doktorunuz tarafından açıklanamayan hazımsızlık
  • Herhangi bir yaşta görülen yutma güçlüğü
  • Herhangi bir yaşta, sırt ağrısıyla birlikte ya da tek başına seyreden açıklanamayan karın ağrısı ve kilo kaybı
  • Herhangi bir yaşta, karnınızı üst kısmında yumru
  • Eğer hazımsızlık sorununuz yoksa ancak sürekli hasta hissetme, kilo kaybı ya da doktorunuzun açıklayamadığı anemi gibi diğer belirtileri taşıyorsanız, doktorunuz size bir uzmana yönlendirmelidir.

Eğer belirtileri taşıyor ancak doktorunuzun onları yeteri kadar ciddiye almadığını düşünüyorsanız, bu sayfanın çıktısını alabilir ve randevunuzda yanınızda götürebilirsiniz.

Özofagus kanseri hakkında doktorunuza ne sorabilirsiniz?

  • Özofagus kanserine yakalanıp yakalanmadığımı nasıl bileceğim?
  • Özofagus kanserine yakalanma riskim herhangi başka birisine kıyasla daha mı yüksektir?
  • Alkol ya da sigara kullanma özofagus kanserine yakalanma riskimi arttırır mı?
  • Diyetim özofagus kanserine yakalanma riskimi etkiler mi?
  • Çok fazla mide yanması çekiyorum. Barret özofagusuna sahip olup olmadığımı nasıl bilebilirim?
  • İş yerinde kuruma (dizel dumanı / metal tozu) maruz kaldım. Bu durum özofagus kanserine yakalanma riskimi etkiler mi?
  • Özofagus kanseri açısından taranmalı mıyım?
  • Babam özofagus kanserine sahipti. Bu benimde ona yakalanma ihtimalim olduğu anlamına mı gelir?

VAKIF HESAP BİLGİLERİ

Bağışta bulunabileceğiniz hesap bilgilerimiz aşağıdaki şekildedir.

Akbank T.A.Ş. Nispetiye Şubesi-İstanbul
Hesap No: 0052000 IBAN No: TR39 0004 6003 9688 8000 0520 00
T. Halk Bankası A. Ş. Levent Şubesi - İstanbul
Hesap No: 16000004 IBAN No: TR50 0001 2009 8600 0016 0000 04
İş Bankası Levent Şubesi - İstanbul
IBAN No: TR97 0006 4000 0011 0354 0404 06

İLETİŞİM

Nispetiye Mah. Yücel Sok. No:6 34340 Levent - BEŞİKTAŞ / İST
Tel: + 90 212 278 83 41 Fax: + 90 212 325 11 18
E-posta: info@kanservakfi.com

 / TurkiyeKanserleSavasVakfi

 / kanserlesavasvakfi

© 2024 Türkiye Kanserle Savaş Vakfı - Tüm Hakları Saklıdır